Bostad

Studentbostad

Att börja studera kan innebära stora omställningar i livet och många ser det som en nystart. Men för att få en ordentlig nystart så innebär det för många att man för första gången kommer flytta hemifrån, något som är ett stort steg i livet och för vissa kan verka lite läskigt. Därför har vi satt ihop en liten guide hur du som blivande student kan hitta bostad. Det finns såklart olika sätt att hitta sin egen bostad och de val du som blivande student har är 3. Det första och vanligaste är att välja att bo i en studentbostad. Dessa är bostäder i varierande storlek och utforming för att kunna passa studenter på bästa möjliga sätt. Ofta kan studentbostäder upplevas vara lite dyra men i de allra flesta fall är de hyresfria under sommarmånaderna Juni och Juli, samt att el, värme, vatten, tv och internet ingår som standard. De ligger i regel nära universitetet. Det är att bra att ställa sig i kö så fort som bara möjligt för att få tillräckligt med poäng till en lägenhet. 

I början utav varje termin så är Studentbostäders korridorsrum reserverade för nyanlända studenter.

Men vad är då ett korridorsrum? En studentkorridor består av ca 9 stycken enskilda rum samt ett gemensamt kök och vardagsrum. De enskilda studentrummen ligger i regel på ca 20 kvm med eget badrum och dusch. De är relativt enkla i sitt utförande, men är man inte rädd för att inreda kan man få det riktigt mysigt. Vissa korridorsrum är redan möblerade och då ingår ofta skrivbord, bokhylla, stol, fåtölj och säng.

https://www.studentbostader.se/sv

Vårt Marknadsföringsutskott har sammanställt en video med massa bra studentområden runt om i Linköping, kika in den om du behöver veta mer om något ställe.   

Klicka här för att kolla

Hyres- eller bostadsrätt?

Studentbostad är såklart inte det enda sättet att få sig en bostad. Vissa kanske har möjlighet att köpa sin egen bostadsrätt och då finns det stora möjligheter i Linköping. Med många nybyggda lägenheter och flera projekt på gång så expanderar Linköping stadigt och det dyker ständigt upp nya fina lägenheter. Har du däremot inte möjlighet att köpa din egen lägenhet och inte har tillräckligt med kö-poäng eller inte sugen på att bo hos Studentbostäder finns det flera både privata och kommunala aktörer som hyr ut vanliga hyresrätter. 

Ett annat sätt som finns är att börja leta efter boende på Facebook. Där finns det en grupp för alla som söker efter boende i Linköping eller i närliggande område, där olika hyresvärdar kan hyra ut olika typer av boende. Antingen kan man få ett boende under en begränsad tid eller om du kanske har lyckan finns det möjlighet till ett permanent boende. Gruppen heter "Lägenheter i Linköping", som man söker på Facebook.

Länkar

Studentbostäder - Stångåstadens dotterbolag som ansvarar för de studentlägenheter som finns i Linköping
Stångåstaden - Linköpings största hyresvärd, kommunalt bolag.
Victoria Park - En av Linköpings större privata hyresvärdar
Willhem - Privat hyresvärd som finns på flera platser i Sverige, bland annat Linköping. Har många lägenheter i Skäggetorp. Tillämpar inte något kösystem
ByggVesta - Privat hyresvärd som har studentlägenheter i direkt anslutning till universitetet.
KOMBO - Hyresgästförening för studenter vid LiU. Dessutom gratis! Hjälper även till med nödbostäder i början av varje termin för dem som inte har hunnit hitta bostad vid terminens början.
Blocket - Många studenter hittar sina lägenheter på Blocket. Men var aktsam, det finns såklart fula fiskar där ute!
Hyrabostad - Marknadsplats med en sammanställning utav 28 hyresvärdar i Linköping där du även kan lägga in din egen efterlysning utav lägenhet